Friday 22 January 2010

Δύο χρόνια χωρίς το Χριστόδουλό μας

Δυο χρόνια...Πότε πέρασαν κιολας δύο χρόνια απο τη μαύρη Δευτέρα ,που άλλαξε τις ζωές όλων μας για πάντα ?Ηταν Δευτέρα, 5.15 το πρωί η ωρα που έσβηνε το καντήλι της ζωής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου μας και άλλαζε η ζωή μας...Δύο χρόνια μετά,δεν τον έχουμε ξεχάσει,τον έχουμε διαρκώς στο στόμα μας,στην καρδιά μας και τη σκέψη μας...Δύο χρόνια μετά,η Ελλάδα παραμένει ορφανή...Δύο χρονια μετά,ολα για όσα εκείνος μας προειδοποιούσε λαμβάνουν χώρα,ένα ένα,κάθε μερα.Η ζωή μας έχει αλλάξει κατά πάρα πολύ απο εκείνες τις μέρες.Πολλοί,και ιδίως οι ισχυροί της ημέρας,αντιστάσεως μή ούσης παίρνουν αποφάσεις επιζήμιες για την Ελλάδα,για την Εκκλησία και για εμάς χωρίς να ερωτηθούμε...Ζητουν χωρισμό κράτους Εκκλησίας,ζητανε να δώσουν ιθαγένεια σε όλους τους λαθρομετανάστες,ζητάνε να μειωθεί η παρουσία της Εκκλησίας στη δημόσια ζωή και αντι να ζουμε με την Εκκλησια που μας διδασκει να σκεφτομαστε,και να αποφασίζουμε,μας ζητανε να γίνουμε ένα νουμερο,ενας αριθμος οπως ωραια ελεγε ο Χριστοδουλος.Να σκεφτομαστε μονο το ζοφερο οικονομικο αυριο που μας περιμενει...να σκεφτομαστε τι θα μας ζητησουν να συνεισφερουμε ως βοηθεια υποχρεωτικη για να συνελθει η Ελλάδα απο ενα οικονομικο κραχ που εμεις ουδεποτε προκαλεσαμε...Δεν μπορουμε να το δεχθουμε αλλο αυτο που γίνεται σε βάρος μας...Την Κυριακή στις 24 του μηνός η μνήμη του Χριστόδουλου παραμένει ζωντανή.Πηγαίνουμε στον Αγιο Νικολαο Καισαριανής,αλλά και στο Πρώτο Κοιμητήριο των Αθηνών και τα γεμίζουμε και προσκυνώντας στον τάφο του του λέμε,Χριστόδουλε σέ πάμε !Για να τον ακουσουμε να μας λέει απο εκεί ψηλά και εγώ σας πάω !Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.Αιωνία αυτου η μνήμη !

15 comments:

Anonymous said...

χαχαχα, ε, ρε νούμερα..

Ντινα said...

Γιατι μας αποκαλειτε νουμερα ?Οσοι πανε να τιμησουν εναν δυναμικό Ιεραρχη δηλαδη ειναι νουμερα ?Δεν ειμαστε καλά !

darkroom said...

Συγγνώμη για το αυθόρμητο του προηγούμενου (ανώνυμου) μηνύματος που ήταν δικό μου και το οποίο ήταν συνέχεια της φράσης "...μας ζητανε να γίνουμε ένα νουμερο,ενας αριθμος οπως ωραια ελεγε ο Χριστοδουλος."

Φυσικά, δικαίωμά σας να τιμάται όποιον θέλετε..
Επιτρέψετέ μου όμως να αμφισβητώ την αναγκαιότητα "Ιεραρχών" σε αντίθεση ίσως με εκείνη των "ιερέων"..
Η απώλειά του ίσως είναι μία ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει και Θεός.. ή έστω Θεία δίκη..

Ντινα said...

Ο συγκεκριμένος Ιεράρχης άγγιξε κόσμο που τον αγάπησε.Ηταν παρα πολυ καλος και φυσικά οι Ιεράρχες είναι απαραίτητοι για να διευθύνεται το έργο της Εκκλησίας.Φυσικά ολοι κρίνονται τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον.Ο Μακαριστός Χριστόδουλος ευτύχησε να τιμηθεί τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον,αν και όχι πάντα απο όλους.Κανεις δεν μπορεί να ζει για να αρέσει σε ολους,σε κάποιους αρέσει σε κάποιους όχι.Σήμερα πάντως στον Αγιο Νικόλαο δεν έπεφτε ουτε καρφιτσα.Αυτό κάτι λέει!

darkroom said...

Αυτό λέει πως πολλοί ακόμα εξοφλούν γραμμάτια από το πέρασμα του "Ιεράρχη", είτε ιδεολόγικά είτε πραγματικά, αγαπητή Ντίνα..

Ντινα said...

Οι Ιεράρχες πήγαν να τον τιμήσουν και να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή.Ο απλος κοσμος που πήγε,οι άντρες,οι γυναίκες ,τα παιδια δεν πήγαν γιατι εξοφλουν γραμμάτια οπως λές,αλλά γιατι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τους έδωσε ελπίδα.Τους ενίσχυσε,μπήκε πρώτος στη μάχη για τα δίκαια της Ελλάδος και της Εκκλησίας.Σήμερα βλέπεις ανθρώπους τόσο αγνους όσο αυτός ?Εγώ κανέναν...Και εμένα ενέπνευσε καιπολλούς άλλους.Αιωνία του η μνήμη !

darkroom said...

Το να δίνεις ελπίδα είναι σημαντικό! Το να έχεις ανάγκη κάποιον να σου δώσει ελπίδα είναι προβληματικό.
Και, ναι. Βλέπω ακόμα πολλούς σαν τον Χριστόδουλο.. Ελπίζω κάποια στιγμή να εκλείψουν.. Αγνότητα λέγεται αυτό ; Οκ, θα πρέπει να έχει πέσει πολύ ο πήχης αγνότητος ή μπορεί να έχει αλλάξει ο ορισμός..

Ντινα said...

Μακάρι να έχουμε και άλλους σαν τον Χριστόδουλο και μακάρι να αναδειχθούν!Και φυσικά ειναι σημαντική η ελπίδα,διοτι οταν δεν υπάρχει ελπίδα ολα πάνε στράφι ,καταρρέουν.Δες αγαπητέ μου φίλε τα πράγματα,υπο το φώς της διδασκαλίας της Εκκλησίας και τότε θα καταλάβεις ότι το όραμα που προσφέρει η Εκκλησία και οι Ιεράρχες της είναι το μοναδικό που κρατά την κοινωνία μας κοινωνία ανθρώπων και δεν την αφήνει να μετεξελιχθεί σε κοινωνία ζούγκλας...Η τεχνολογική εξέλιξη και ο αποκαλούμενος πολιτισμος δεν μας κάνουν πολιτισμένους απο μονα τους.Χρειάζεται ο έσω άνθρωπος να αλλάξει για να διαχειριστεί τα αγαθά που του έδωσε ο Θεος με σοφία.Οσο λοιπόν υπάρχουν άνθρωποι που μας αφαιρουν την ελπίδα ότι η διαχειριση αυτή θα γίνεται με τον τρόπο που διδάσκει ο Θεός και όχι η απληστία και η υψηλοφροσύνη των ανθρώπων,άνθρωποι σαν τον Μακαριστό ειναι παραπάνω απο απαραίτητοι στη δημόσια ζωή και μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους !

darkroom said...

Χμμ.. Έχω κάποια σχέση με την Εκκλησία και τους αποκαλούμενους Ιεράρχες της..
Όχι βέβαια σχέση Πίστης-πιστού, αυτό νομίζω είναι ξεκάθαρο.. Αλλά επαγγελματική σχέση.
Μέσω λοιπόν του επαγγέλματος είμαι σε αρκετά στενή επαφή με το Ιερατείο.. και τα κυκλώματά του. Με τον μακαριστό δεν είχα την ατυχία (ευτυχώς).

Όταν λοιπόν αυτοί που εσένα σου δίνουν όραμα μετατρέπονται σε εργοδότες.. ε, μπορεί το όραμα να είναι εφιαλτικό..

Ντινα said...

Κοιτα να δεις,εμενα δουλεια μου δεν ειναι να τους επικρίνω.Και δεν είναι γιατι αυτό που εσύ το βλέπεις στραβό και ο καθένας μας,μπορεί να το έχουν μετανιώσει η να το μετανιώσουν σε καποια αλλη φαση της ζωής τους.Γιατι λοιπον εγώ να τους κατακρίνω ?Εγώ διδάσκομαι απο οσα λένε,τώρα το τι κάνουν αυτοί στη δική τους ζωή ο ίδιος Χριστος θα κρινει και εμενα και αυτους.Με τη διαφορα ότι αυτοι ξερουν οτι γι αυτους οι απαιτησεις ειναι μεγαλυτερες.Αρα αναλαμβανουν και την ευθύνη για οσα κανουν.Οσον αφορα το Χριστόδουλο το μετανιώνω που δεν τον ειχα γνωρίσει,τον θεωρώ καταπληκτικό Ιεράρχη.

Anonymous said...

Ε, εντάξει
αφού ο κύριος darkroom μας εγγυάται ότι ξέρει αρκετούς Ιεράρχες και ότι αυτοί "ξοφλούνε γραμμάτια είτε ιδεολογικά είτε οικονομικά" προς τον Χριστόδουλο, τότε πρέπει να τον πιστέψουμε.
Εξάλου η καταγγελία του είναι ενώνυμη.
darkroom.
Όνομα -εγγύηση.

Σε πιστεύω darkroom
τι αγότητες και ιστορίες για αγρίους λένε,
αγνότητα είσαι εσύ
το λέει και το όνομά σου: darkroom

Οπότε αφού δεν είχες την ατυχία να γνωρίσεις τον μακαριστό Χριστόδουλο, μπορείς να διαβάσεις καμιά άλλη ανάρτηση ή και κανα άλλο ιστολόγιο.
Ε, τι λες;


Το ποιος ήτανε ο Χριστόδουλος το ξέρει ο καθένας μας.
2 χρόνια μετά τπο θάνατό του και όσα προέβλεπε ότι θα συμβούνε αρχίζουν να γίνονται πράξη (προσπάθεια απομάκρυνσης των εικόνων από τα δικαστήρια αλλά ακόμη και από τα σχολεία, προσπάθεια επιβολής υποχρεωτικού πολιτικού γάμου, μετατροπή της εκκλησίας σε ρόλο ΦΟΛΚΛΟΡ και πολλά πολλά άλλα).

Ο Χριστόδουλος έφερε νέα πνοή στο χώρο της εκκλησίας.
Μιας εκκλησίας που από πλευράς Ιεραρχίας ήτανε σε τέλμα (επί Σεραφείμ).
Και επιτέλους φύσηξε αέρας και ήρθς νέα πνοή.
Άρχισαν να χειροτονούνται νέοι, άρχισαν νέοι να πλησιάζουνε την εκκλησία και πάλι.

Τον Χριστόδουλο τον συνάντησα 4 φορές στη ζωή μου.Τις θυμάμαι μία προς μία, παρά τα λίγα λεπτά που κρατούσε κάθε συνάντηση.
Μερικοί άνθρωποι σου μεταδίδουν την καλοσύνη και την αγάπη τους με τη φυσική τους παρουσία αρκετά έντονα.
Αυτό που τους πείραξε κυρίως στον Χριστόδουλο ήτανε το χαμόγελό του.
Δεν θέλουνε να βλέπουνε Χριστιανούς να χαμογελάνε.
Γενικά δεν θελουνε να υπάρχει κόσμος που πιστεύει.
Είναι όμως "σκληρό προς κέντρα λακτίζειν".

Anonymous said...

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4105:2010-01-24-10-06-19&catid=13

darkroom said...

Έλα, Ντίνα..! Μπήκαν και οι τραμπούκοι.. Άργησαν λίγο ομολογώ.. Χάρηκα για την κουβέντα, να είσαι πάντα καλά !

darkroom = σκοτεινός θάλαμος
(Ο χώρος στον οποίο γίνεται η εμφάνιση και η εκτύπωση του φιλμ)

Ντινα said...

Αγαπητέ μου ανώνυμε έχεις απολυτο δίκαιο.Αυτός ήταν ο Χριστόδουλος.Ο γελαστος Ιεράρχης.Θυμάμαι τα πρωτοσελιδα των εφημερίδων όταν μας άφησε...αυτο γράφανε,οτι ήταν ο γελαστός Ιεράρχης και γι αυτό κέρδισε τον κοσμο.Χριστιανός δε σημαινει να μη χαμογελας,αλλα να χαιρεσαι τη ζωή μεσα στα φυσιολογικά πλαίσια που ορίζει ο Χριστός.Και αυτο προσπαθησε να μας εμφυσησει ο Χριστόδουλος.Σήμερα δυστυχώς οι άνθρωποι δε δείχνουν αυτό που έχουν μέσα τους,αλλά φοράνε μια μάσκα,και αυτό δυσκολευει και τη δική τους ζωή.Χρειαζόμαστε και πάλι εναν τόσο καλό Ιεράρχη !

ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ said...

ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΚΟΛΟ,ΤΟ ΝΑ ΕΠΑΙΝΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ.
Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ.
ΠΟΛΛΟΙ ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ,ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ.
ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ.
ΕΠΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΗΤΑΝ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΗ,ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
ΑΥΤΟ ΕΠΕΔΙΩΚΑΝ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ.